Sunday, July 27, 2008

Källskär

Källskär - kuuluisuus. Sinne mentiin tuurilla tuulisena lauantaipäivänä. Alla oleva Källskär tieto Via HS.

Källskärin kallioperä on samaa Ahvenanmaan punagraniittia, jota on käytetty rakennusaineena myös Tasavallan presidentin virka-asunnossa Mäntyniemessä. Lisäksi jääkauden eteneminen on jättänyt saareen hyvin dramaattisia jälkiä.Kun lähtee kulkemaan pohjoissatamasta pitkospuita saaren ympäri, ymmärtää pian, mistä Tove Jansson kirjoitti novellinsa Kivipelto. Tasakokoisia kiviä on miljoonia. Meri on huuhtonut ne pyöreiksi ja järjestänyt jättiläisaalloiksi toinen toisensa perään.
Ympärillä kohoavat valtavat, jyrkät tai laakeat kalliot rotkoineen ja koloineen. Komein on Källskärin kannu, joka muodostui, kun suuret kivilohkareet pyörivät jäätikön sulamisveden pyörteissä.
Tulos on naisellinen, sileä ja pyöreä onkalo, jota Katarina Gäddnäs vertaa kirjassaan "valtavaan vulvaan". Sinne käpertyminen ja tuulen ja meren loiskeiden kuuntelu on hyvin meditatiivista. Voi jopa kuvitella syntyvänsä uudelleen.Vuonna 1958 ruotsalainen vapaaherra Göran Åkerhielm nousi purjeveneestään saaren pohjoissatamassa. Hän ihastui ja alkoi havitella sitä itselleen. Jo 1965 hän osti saaren keskiosan ja alkoi rakentaa sinne ikiomaa paratiisiaan.
Satamaa tehtiin kivistä vuosikausia, sillä Åkerhielm ei hyväksynyt betonia ja jäät rikkoivat sataman joka talvi. Eikä siinä kaikki: rannoille tehtiin pitkospuut, arkkitehti Reima Pietilä kutsuttiin suunnittelemaan taloa, ja vapaaherra itse alkoi rakentaa rehevää puutarhaa sen ympärille.


Palkattuna apuna
oli kökarilaispoikia, palkattomana vapaaherran lukuisia kesävieraita. Aateliset, taiteilijat ja liikemiehet perkasivat suota ja sahasivat katajia.
Puutarhaan istutettiin yrttejä, ruusuja, rhododendroneita ja jalopuita. Viiniköynnös talvehti, aprikoosi ja setri eivät.
Kun päivän työt oli tehty, pelattiin krokettia ja juotiin cocktaileja ennen juhlaillallista. Sen jälkeen Åkerhielmin serkku, skotlantilainen neiti Morris vetäytyi mökkiinsä, jota kutsutaan yhä "Noidan taloksi", ja Tove Jansson huvimajaan kirjoittamaan.
Täältäköhän ovat peräisin Muumipapan ja meren majakkasaaren soinen risukko ja jylhät kalliot?


Vapaaherran estetiikan kruunasi korkealle kalliolle kiinnitetty pronssinen Hermes-patsas. Sieltä se katsoo yhä suoraan etelään.Källskär is well known about marks ice age left there. The most famous shape is "Källskär Kannan" (second picture from top). In Källskär also lived man called Göran Åkerhielm, who build there his own world.

2 kommenttia / comments:

KooTee said...

Joo.... nyt on ope tehnyt hyvän kuvasarjan syksyksi oppilailleen.

Vaikka eip sivistäminen pahaa tee itse kullekkin. =D

Anonymous said...

Hienoja maisemia ja mielenkiintoinen kivipelto!

PS. Käy kurkkaamassa uutta kuvablogiamme