Monday, July 27, 2009

verkosta kylmiöön / from fishing net to fridge

Siian "tarina".

Joskus aiemmin kirjoitin (?, no ainakin itsekseni pohdiskelin), miten englannin kieliset lintujen nimet ovat osuvia verrattuna suomalaisiin. Tässä siian kohdalla tulee taas sama ilmi, voiko siikaa kuvata sen paremmin kuin sanalla "whitefish"?

Oli erinomainen viikonloppu luontaistalouden puolesta, saaliiksi tuli siikaa, taimen, ahventa, piikkikampelaa, kaksi rasiallista metsämansikoita ja kanttarellejä. Ahneeksi kun alan, niin laitan vielä perään pienen toiveen: nousispas herkkutatit ja kangasrouskutkin äkkiä... ;-)"The story" of whitefish.

I wrote earlier (?, No, at least I wondered myself), how the English names of birds are descriptive compearing to Finnish ones. "Whitefish" will once again show the same, whether the whitefish could be described better than the word(s) "white fish"?

It was an excellent weekend for us, we catched whitefish, trout, perch, flatfish, two boxies of wild strawberries and chanterelles. I begin greedy, so I put a small hope: I´d like to get soon ceps and rufus candy milk-caps too... ;-)

6 kommenttia / comments:

Anonymous said...

No mutta! Kyllähän suomalainen tietää minkälainen on siika! Kyllä enkun 'valkoinen kala' on jotain niin tylsää, että! Eikös enkuksi useampikin valkolihainen kala ole whitefish? Mielikuvituksetonta, minusta. ;) Kuvasarja on sensijaan ..öö.. superb!!! ( ? )

Mari said...

No mutta itsellesi, tietää kyllä, mutta kuvaako sana siika siikaa? Ei. Tai kertooko karisiika, että se on "pikkuveli", sukkulan mallisempi ja muutenkin sirompi?

Jos whitefish on monen kalan nimi, niin olkoot sitten, huonoja mielikuvitukseltaan nekin :-D

Anonymous said...

Kyllä siika on eri kuin ahvena tai kuha, valkolihaisia nekin hihihi! En minä vaan tiedä, millä perusteella esi-isät aikoinaan nimiä fisuille, tai millekään muullekaan antoivat. Kalastaja varmaan tietää siian ja karisiian eron, ehkä minun, maakravun, ei sitä tarvitsekaan niin tarkasti tietää?

Mari said...

Minä en ole mikään siian ystävä, joskus kymmeniä vuosia sitten tulin vatsatautiin ja aina oksentaessani tuli savusiian maku suuhun. Se ei aiheuttanut vatsatautia, mutta ymmärrettävistä syistä jäi siika joksikin aikaa syömättä nykyisin syön, mutta parempiakin kaloja löytyy.

Silakka, ahven (suomustettuna - ei missään nimessä nylettynä - fileenä ja paistettuna), suuri kampela, taimen, kuha... siinä kalojeni top 5!

Anonymous said...

Kuha, ahven (samaa sukua, ilmankos!), siika, silakka, siinä suosikit. Ja meillä syödään enimmäkseen lohta!

Anonymous said...

Ai juu, piti sanoa, että kampelaa en ole tainnut täällä edes tiskissä nähdä, missään en ole sitä edes maistanut. Vielä.