Wednesday, January 18, 2012

Eroosio / erosion

Ei sitä pieni ihminen kyllä ymmärrä... Tämä kyseinen saari on telttailu- ja tulentekokiellossa, luonnonsuojelualuetta kun on. Jottei herkkä luonto vahingoitu. Periaatteessa ymmärrän.

Mutta, aina on se mutta.

80-luvulla rakennettiin Mussalon satamaa. Sinne tarvittiin hiekkaa maan täytteeksi. Se otettiin tämän kyseisen saaren edustalta. Siitä lähtien eroosio on syönyt vuosittain saarta. Kauniit hiekkarannat ja suojaisat pohjukat ovat muisto vain.

Näinkö meillä Suomessa suojellaan herkkää saaristoa?

Meiltä tavallisilta ihmisiltä. Olen kiukkuinen.


 

It is not a small man enough to understand ... We are not allowed to camp or make fire on this island, it´s part of Eastern Gulf of Finland Nature Park. To avoid damage to the sensitive nature. In principle, I understand. 

But, always, but it is. 

In the 80's were built Mussalo harbor. There needed to fill sea areas with sand. It was taken front of this island. Since then, erosion has eaten the island each year. The beautiful sandy beaches and sheltered bays are just a memory. 

In this way people protect the fragile archipelago in Finland? 

From us, ordinary people. I´m angry.


11 kommenttia / comments:

Antti said...

Mikä saari?

Mari said...

Pitkän Viirin pohjoiskärki. On muuten muuttunut kamalan paljon tänä talvena. Tuo kannas on aikuista kaulaan korkeimmillaan.

Pena said...

Terve Mari!

Olen samaa mieltä kanssasi, en ymmärrä tällaista ollenkaan. Miten tää on mahdollista, miten on saatu lupa tällaiseen "raiskaukseen", kysymyksessä sentään suojeltu alue, kysymyksiä riittää.

Ruttu on vähän syyllisen näköinen. :D

Pena said...

Pitää vielä vähän jatkaa juttua, on niin sydäntä lähellä. En hyvin tunne Kotkan edustaa, mutta muistaakseni siellä on Itäisen Suomenlahden kansallispuisto-niminen alue, kuuluuko tämä Pitkä Viiri siihen.

80-luvullahan näitä juttuja perustettiin usealle merialueelle. Täällä Turunmaan saaristossa Saaristomeren ulkosaariston eteläosassa sijaitseva
Saaristomeren kansallispuisto perustettiin vuonna 1983
Houtskarin, Korppoon, Nauvon ja Dragsfjärdin alueille.

Näiden kansallispuistojen perustamisen tavoitteenahan on suojella merialueiden luontoa ja kulttuuria, turvata luonnon
perinteisiä käyttömuotoja, säilyttää saaristoyhteisö
elävänä sekä edistää ympäristötutkimusta ja yleistä
kiinnostusta luontoon.

Nauvon Sandö oli vuosikymmenet soranottopaikka, aikoinaan Häihäsen Sandstorm ja Fiona ajoivat sieltä soraa Turkuun. Juu, surullista tämä on, en voi muuta sanoa.

Menee vähän offtopikiks, mut kiitokset kuitenkin Jouko Högmanderille.

Antti said...

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto perustettiin 1982. Hiekat varmaan otettiin ennen tätä.

Pena said...

Kiitos Antti tiedosta, eli Iso Viiri ei vielä silloin ollut hankkeessa mukana. Oli miten oli, niin kuitenkin törkeää toimintaa. Olisikohan hyvä veli-jutuilla mitään tekemistä asian kanssa (Kaupunginhallitus - Satamatoimi) ? Oolrait, tuossa olis kyllä aihetta vaikka mihin, monessako vuodessa ympäristörikokset vanhenevat ?

Mari said...

Mun mielestäni hiekanotto tapahtui kansallispuiston perustamisen jälkeen. Hiekanottoalue saattoi olla juuri kansallispuiston rajan ulkopuolella. Vaan ei se luonto sitä ymmärrä, hiekan se täyttää tilalle jostain muualta - saaresta.

Yritin aamulla tuota kirjoittaessani ottaa selville, koska Mussalon satama on rakennettu, mutten löytänyt tietoa. Täytyy kysäistä toisaalta, koska nämä hiekanotto tapahtui.

Pena said...

Lainaus Marilta: Vaan ei se luonto sitä ymmärrä, hiekan se täyttää tilalle jostain muualta - saaresta.

Juuri näin se on, me emme elinaikanamme sitä ikävä kyllä tule näkemään.

ps. Mukavia USA-kuvia, varsinkin katukuvat !

KooTee said...

Ei tuo ainakaan Rutun syytä ole vaikka onkin syyllisen näköinen.

Tuossa Pena ja Mari kirjoittivatkin jo kaiken.

Mari said...

Ruttu oli hämillään, se on tottunut tuosta vaan juoksemaan pienen rinteen ylös ja nyt siinä ei ole mitään. Ei taskukoira enää päässytkään kirtämättä koko rinnetta.

Hämillään kyllä olimme me muutkin. Emme ole ikinä nähneet noin paljon kerralla häipyneen. Vuosien saatossa raja on hiipinyt ylemmä ja ylemmä, muttei tällaisella etenemällä. Hurja juttu!

Pena said...

Tämä on sellainen aihe joka ei koskaan jätä minua kylmäksi, eri asia on pystyykö pieni ihminen vaikuttamaan asioihin. Kuulun vieläkin kannatus jäsenenä kaiken maailman luonnonsuojeluyhdistyksiin, mitä vähänkin Suomesta löytyy. Nyt, kun katsoin kuvat ja luin Marin tekstit, tuli taas vanha tuttu tunne, vaikka kuuluisit mihin hyvänsä jotain asiaa puolustavaan yhdistykseen, niin Helvetin Enkeleillä menee kuitenkin paremmin. Nämä ei nahkatakkiset valkokaulus Helvetin Enkelit ovat sen tehneet tavalliselle ihmiselle mahdottomaksi. Joka viikko odotan lottoa, ja kun sen voitan, ostan koko Suomen ja teen Marista presidentin, KooTee:tä pääminesterin ja Hotasesta valtiovarain ministerin, eiköhän ala homma toimia, vai mitä hä ?