Sunday, August 9, 2015

Hel

31.7.2015 Hel, Puola / Poland.


Helin kynnäs on 35 kilometriä pitkä niemimaa Itämeressä. Ihana hiekkalaatikko on paikoin vain sata metriä kapea.

Helin niemimaa on luontosamoilijan paratiisi. Ykköskohde on Helin keskustan Fokarium harmaahylkeineen ja koko Gdyniasta Heliin kiertävän Puckin lahden merimaailmasta kertovine infopaketteineen.
  
Rannat ovat silmänkantamattomiin yhtä laajaa hietikkoa. Loppukesällä ja varhaissyksyllä jokaiselle löytyy oma rauhallinen soppi.

Heinä- ja elokuussa aurinkoisina ja tuulisina päivinä rannat ovat puhurien suunnan mukaisesti täynnään purje- ja leijalautailijoita. Helin rantavedet ovatkin surffareiden suosituimmat koko Itämeren alueella.

Matalina kumpuilevilla männikkökankailla risteilevät polut tarjoavat reittejä loputtomiin. Rantaan on usein vain kivenheitto. Niemimaa on noin 35 kilometrin pituinen, mutta kapeimmilta kohdiltaan vain sadan metrin levyinen.

Korkeimmillaan hieman yli kymmeneen metriin kohoavaa niemimaata ovat koetelleet niin tulvat kuin tuulieroosiokin. Helin kaupunki rakennettiin 1100-luvun lopulla aivan niemimaan eteläkärkeen, mutta maan vajoaminen mereen pakotti siirtämään sen 1400-luvulla nykyiselle paikalleen.  

Tuulen pieksämillä rannoilla kasvaa lajeja, joita muualta ei juuri tapaa. Lintubongarit ovat listanneet muun muassa sitruunavästäräkin ja lapinkirvisen sekä lukuisia kehrääjä-, kiuru-, käpylintu- ja telkkälajeja.
Via IS.


Hel is a town in Puck County, Pomeranian Voivodeship, Poland, located on the tip of the Hel Peninsula, some 33 kilometres (21 miles) from the Polish mainland.
0 kommenttia / comments: