Friday, January 26, 2018

-Lux Helsinki 2018 - Konstellaatio

Konstellaatio

Lux Helsinki -kierroksen päättää Tuomiokirkon teos. Unkarilainen László Bordos on näyttävän kansainvälisen uran tehnyt videomäppäyksen pioneeri, jonka käsittelyssä Helsingin tunnetuimpiin arvorakennuksiin kuuluva Tuomiokirkko muuntautuu henkeäsalpaavan upeaksi projisointipinnaksi. Teos on saanut inspiraationsa edesmenneen muusikko Mika Vainion Konstellaatio-albumista. Vainion äänimaisemat ovat innoittaneet digitaalisia taiteilijoita, kuten László Bordosta, ympäri maailmaa jo pitkään. László ja Lux Helsinki omistavat teoksen Mika Vainion muistolle.

Projisointia kymmenillä säädettävillä valoilla ja stroboskoopeilla laajentava taiteilija luo valoteoksen yhdistelemällä oikeaa ja virtuaalista valoa. “Minulla on tunneside Helsingin upeaan Tuomiokirkkoon, ja on kunnia tulla kutsutuksi tekemään valoteos Lux Helsinkiin. Olen opiskellut ja opettanut Suomessa puoli vuotta, minkä tähden minulla on henkilökohtaisia muistoja suomalaisista ja suomalaisesta kulttuurista. Toivon, että työni toisi valoa festivaalin kävijöille.”

“Halusin käyttää musiikkia hienolta suomalaiselta äänitaiteilijalta ja säveltäjältä Mika Vainiolta, joka valitettavasti menehtyi äskettäin. Sen lisäksi, että hän on lempimuusikoitani, sain kunnian tavata hänet ja jutella hänen kanssaan. Hän oli vallankumouksellinen äänen suhteen, ja hänen työnsä on innoittanut minua jo vuosien ajan. Tuomiokirkon teos on kunnianosoitus hänen inspiroivalle musiikilleen”, Bordos kertoo.
0 kommenttia / comments: